Laden...

Procedures bewindvoering

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksUw Situatie > Bewind > Procedures bewindvoering

Bij bewind regelt een bewindvoerder de geldzaken van iemand die dat zelf niet kan. Alleen een persoon van 18 jaar of ouder kan onder bewind staan.

U vraagt bewindvoering aan bij de kantonrechter. Deze procedure valt onder het civiel recht. Een advocaat is niet verplicht.

Procedures bewindvoering

Bewind aanvragen

Bewind vraagt u aan bij de kantonrechter. Hiervoor gebruikt u een aanvraagformulier. Tegelijk met het bewind kunt u ook mentorschap aanvragen. Dit kan nodig zijn als de betrokkene ook zijn verzorging, verpleging en begeleiding niet zelf kan regelen.

Andere of tweede bewindvoerder aanstellen

Het is mogelijk om van bewindvoerder te veranderen of een tweede bewindvoerder te laten benoemen. Als u de bewindvoerder of de betrokkene bent, kunt u hiervoor een verzoek indienen bij de kantonrechter. Wijziging van een bewindvoerder vindt niet zomaar plaats. Daarvoor moeten goede redenen zijn. De kantonrechter oordeelt hierover.

Bewind stoppen

Bewind stopt alleen vanzelf bij tijdelijk bewind of als de betrokkene overlijdt. In alle andere gevallen stopt het bewind alleen als de kantonrechter dit uitspreekt. Iedereen die een aanvraag tot bewind kan indienen, kan de kantonrechter vragen het bewind te stoppen. De kantonrechter oordeelt hier dan over.

 Andere procedures bewindvoering

>Alles uitklappen

Juridisch advies

Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? Een advocaat is in deze procedure niet verplicht, maar u kunt altijd een advocaat of andere juridisch adviseur inschakelen.

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via
Stel uw vraag via

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 20.00 uur.

Veelgestelde vragen aan het Rechtspraak Servicecentrum