Veelgestelde vragen bewind

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksUw Situatie > Bewind > Veelgestelde vragen bewind

Bij bewind regelt een bewindvoerder de geldzaken van iemand die dat zelf niet kan. Alleen een persoon van 18 jaar of ouder kan onder bewind staan.

U vraagt bewindvoering aan bij de kantonrechter. Deze procedure valt onder het civiel recht. Een advocaat is niet verplicht.

Veelgestelde vragen bewind

 Bewind

>Alles uitklappen
  • Bewind is een beschermingsmaatregel voor een meerderjarige die wegens omstandigheden niet goed voor zijn eigen financiën kan zorgen.
  • Curatele is een zwaardere maatregel dan bewind. De betrokkene wordt handelingsonbekwaam. Hij heeft toestemming nodig om een contract af te sluiten. Hij kan ook geen huwelijk sluiten en verliest het gezag over zijn minderjarige kinderen. De kantonrechter mag geen curatele uitspreken als de minder zware maatregel van bewind en/of mentorschap voldoende is.

  • U kunt de kantonrechter een brief schrijven waarin u uitlegt wat uw klachten zijn. De rechter beoordeelt of uw klachten gegrond zijn en nodigt u beide mogelijk uit voor een zitting.

 Aanvragen bewind

>Alles uitklappen

 Wijzigen van bewind

>Alles uitklappen

 Beëindiging bewind

>Alles uitklappen

 Bewindvoerders algemeen

>Alles uitklappen

Vraag en antwoord

Hoe vraag ik bewind aan?

U vult het aanvraagformulier in en stuurt dit met de bijlagen naar de kantonrechter van de woonplaats van degene voor wie u de maatregel vraagt. Meer over de aanvraagprocedure.

Wie kan professioneel bewindvoerder worden?

U kunt als natuurlijk persoon, rechtspersoon of eenmanszaak een verzoek indienen om professioneel beschermingsbewindvoerder te worden. Bekijk ook de veelgestelde vragen van professioneel beschermingsbewindvoerders.

Hoelang duurt de aanvraagprocedure?

In het algemeen vindt de zitting plaats binnen 2 maanden na het verzoekschrift. De uitspraak volgt zo snel mogelijk.

 

Juridisch advies

Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? Een advocaat is in deze procedure niet verplicht, maar het kan verstandig zijn deskundig advies te vragen aan een advocaat of andere juridisch adviseur.

 

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via
Stel uw vraag via

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 20.00 uur.

Veelgestelde vragen aan het Rechtspraak Servicecentrum