Als 1 of 2 ouders het gezag over een kind hebben, spreken we van 'ouderlijk gezag'.
Getrouwd of geregistreerd partnerschap
Ouders die getrouwd zijn of met elkaar een geregistreerd partnerschap hebben, krijgen automatisch samen het gezag over kinderen die worden geboren.
Niet getrouwd en geen geregistreerd partnerschap
De moeder van het kind krijgt meestal automatisch het gezag. Als de vader gezag wil, en hij is niet getrouwd met de moeder en heeft ook geen geregistreerd partnerschap met haar, moet hij samen met de moeder gezamenlijk gezag aanvragen. Dit kan met het formulier gezag aanvragen. U heeft geen advocaat nodig.
Gezag via formulier aanvragen
Gezag door 1 ouder
Soms heeft 1 ouder het gezag. Dit is het geval in de volgende situaties:
- Als een kind niet is erkend, heeft volgens de wet alleen de moeder het gezag.
- De moeder heeft alleen gezag omdat het kind wel is erkend, maar er geen gezamenlijk gezag is aangevraagd.
- De rechter heeft bepaald dat 1 ouder het gezag heeft.
- Het gezag van de andere ouder is beëindigd.
- De andere ouder is overleden.
- De vader is minderjarig en heeft daarom geen gezag.
Gezamenlijk gezag na scheiden
Als ouders scheiden of uit elkaar gaan houden ze samen het gezag. Als u dit niet wilt, kunt u aan de rechter vragen het gezag aan 1 ouder toe te kennen. De rechter staat dit alleen toe als dit in het belang van het kind is. De rechter bepaalt welke ouder het gezag krijgt (eenhoofdig gezag). Bij meerdere kinderen bepaalt de rechter voor ieder kind afzonderlijk wie het gezag krijgt. Als een kind ouder is dan 12, dan vraagt de rechter naar de mening van het kind. Voor deze procedure heeft u een advocaat nodig.
Eenhoofdig gezag aanvragen bij de rechter (verzoek gezag)
Voogdij bij overlijden ouders
Als beide ouders het gezag hebben, en 1 van de ouders overlijdt, dan krijgt de overlevende ouder alleen het gezag. Als maar 1 van de ouders het gezag heeft, en déze overlijdt dan bepaalt de rechter of de overlevende ouder of iemand anders het gezag krijgt. Overlijden beide ouders dan bepaalt de rechter wie de voogd (niet-ouder met gezag) van het kind wordt. Als in uw testament staat wie er voogd moet worden, vraagt de griffier of die persoon dat wil worden.
Voogdij
Minderjarige moeder/vader
Als u 16 of 17 bent, kunt u als moeder gezag over uw kind krijgen door aan de rechter een meerderjarigheidsverklaring te vragen. Een minderjarige vader kan geen gezag over het kind aanvragen. Hij kan wel het kind erkennen.
Meerderjarigheidsverklaring
Erkennen kind