Laden...

Moord en doodslag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Moord en doodslag

Moord en doodslag zijn voorbeelden van levensdelicten. Een levensdelict is een misdrijf dat de dood van iemand anders tot gevolg heeft. U kunt op verschillende manieren bij een strafzaak over een levensdelict betrokken zijn. Bijvoorbeeld als verdachte, als nabestaande van het slachtoffer of als getuige.

Over moord en doodslag

Moord

Als iemand van plan is een ander te doden en daarna die persoon ook echt om het leven brengt. Moord is dus ‘doodslag met voorbedachten rade’.

Doodslag

Als iemand opeens (in een opwelling), maar wel met opzet, een persoon doodt.

Gekwalificeerde doodslag

Een bijzondere vorm van doodslag is gekwalificeerde doodslag. Dan doodt iemand een ander, om zo een strafbaar feit te verbergen. Bijvoorbeeld als een inbreker wordt betrapt door de bewoner. En hij direct daarna die bewoner doodt om zo te verbergen dat hij heeft ingebroken.


 

Andere voorbeelden van levensdelicten

Dood door schuld

Als iemand overlijdt:

  • doordat een ander iets niet doet (nalaat), of
  • door risicovol gedrag van die ander

Het gebeurt niet met opzet, maar de ander heeft er wel schuld aan. Denk aan verkeerde werkomstandigheden waardoor iemand tijdens het werk overlijdt en aan medische fouten.

(Zware) mishandeling met de dood als gevolg

Als iemand dood gaat door (zware) mishandeling, terwijl dit niet de bedoeling was van de dader.

 

Behandeling van de strafzaak

Een levensdelict is een zwaar misdrijf, daarom behandelen 3 rechters (de meervoudige kamer) de strafzaak.

Betrokken bij een strafzaak:

Straffen

Besluit de rechter een straf op te leggen? De rechter legt in het algemeen jarenlange gevangenisstraffen op bij moord en doodslag. De maximumstraffen voor levensdelicten zijn hoog.

Ook een poging tot moord of een poging tot doodslag is strafbaar. Iemand heeft dan geprobeerd (met of zonder voorafgaand plan) een ander te doden, maar dat is niet gelukt.

 

Thema's

Hoe werkt het strafrecht in de praktijk? Lees meer op de themapagina’s:

 


 

Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.