Strafzaak Wilders

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Stand van zaken

Geert Wilders tijdens een zitting van deze zaak bij de rechtbank23 november 2016, Geert Wilders tijdens een zitting van deze zaak bij de rechtbank [foto: Hollandse Hoogte]

Het gerechtshof Den Haag behandelt het hoger beroep in deze zaak. Op dinsdag 24 en donderdag 26 oktober 2017 vindt een regiezitting plaats.

Procedure

 1. Uitspraak rechtbank Genomen stap
 2. Hoger beroep Actieve stap
 3. Inhoudelijke behandeling gerechtshof Te nemen stap
 4. Uitspraak gerechtshof Te nemen stap

Gerechtshof Den Haag heeft data regiezitting zaak Wilders vastgesteld

De regiezitting in de hoger beroep strafzaak tegen de heer Wilders vindt plaats op dinsdag 24 en donderdag 26 oktober 2017. Op donderdag 9 november 2017 geeft het hof de beslissingen op de verzoeken die tijdens de regiezittingen gedaan worden.

Wat is een regiezitting?

Ook het hoger beroep kent een regiezitting als voorbereiding op de strafzitting. Tijdens een regiezitting bekijkt het hof wat er nog allemaal nodig is voordat de zaak inhoudelijk behandeld kan worden. Bijvoorbeeld nieuw onderzoek of getuigen. Na de regiezitting bepaalt het gerechtshof de datum voor de inhoudelijke behandeling.

Agenda

 • Op 24 en 26 oktober 2017 vinden de regiezittingen in de zaak Wilders plaats bij het gerechtshof Den Haag.
 • Op 9 november 2017 geeft het Haagse hof de beslissingen op de verzoeken die zijn gedaan.

De zittingen vinden plaats in het Justitieel Complex Schiphol (Duizendbladweg 100 te Badhoevedorp). De zittingen starten telkens om 10.00 uur.


 

Ontwikkelingen

Datum

Omschrijving

Uitspraken en nieuws

09-12-2016Rechtbank veroordeelt Wilders voor groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie. De rechtbank legt geen straf op.
11-11-2016Wrakingskamer wijst wrakingsverzoek verdediging af.
14-10-2016Rechtbank oordeelt dat Openbaar Ministerie ontvankelijk is in de strafvervolging van Geert Wilders.
07-04-2016De rechtbank oordeelt dat de verdediging van Wilders aanvullend op het huidige onderzoek in zijn strafzaak nog 20 mensen die aangifte hebben gedaan, mag horen als getuigen.

Procesdeelnemers

 
 

Behandelende raadsheren

De raadsheren die de zaak behandelen zijn:

 • Mevr. Mr. A.M.P. Gaakeer (voorzitter)
 • Mevr. Mr. T.W.H.E. Schmitz
 • Dhr. Mr. D.M. Thierry

Openbaar Ministerie

Advocaten-generaal

 • Mr. G.Th. Sta
 • Mw. Mr. B. van Roessel

Verdachte en zijn advocaten

Verdachte: Geert Wilders

Advocaten: Prof. mr. dr. G.G.J. Knoops en Mw. Mr. C.J. Knoops-Hamburger

 

 

Zitting bijwonen

Justitieel Complex SchipholJustitieel Complex Schiphol [Foto: HH]

Het gerechtshof Den Haag behandelt het hoger beroep van de strafzaak tegen Geert Wilders. Vanwege veiligheidsredenen vinden de zittingen plaats op het Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp.

Media 

Aan journalisten die de zaak willen volgen, wordt verzocht zich aan te melden via een e-mail naar m.h.verweij@rechtspraak.nl onder vermelding van naam, telefoonnummer, e-mail adres, de zittingsdagen die men aanwezig wil zijn en het medium waarvoor men werkzaam is.

De NOS verzorgt de pool voor televisie en radio. Zendgemachtigden die beeld en geluid willen overnemen kunnen contact opnemen met één van onderstaande persvoorlichters (zie hieronder).

 Bij het Justitieel Complex Schiphol dient men een geldig legitimatiebewijs te kunnen tonen. Men dient een half uur voor aanvang van de zitting aanwezig te zijn.

Routebeschrijving

Bussen van lijn 185 rijden ieder kwartier vanaf Schiphol Plaza halte B15 rechtstreeks naar JCS en vice versa. De bus stopt direct voor de hoofdingang van het JCS. De reistijd van Schiphol Plaza naar JCS bedraagt circa vijf minuten.

Beperkt aantal parkeerplekken

Komt u met de auto? Er is een beperkte parkeermogelijkheid. U kunt tegen betaling (€ 2,50 per uur, uitsluitend PIN betalingen mogelijk) parkeren op het bezoekersgedeelte van het JCS-parkeerterrein. In de nabijheid van het JCS zijn geen verdere parkeervoorzieningen aanwezig.

 

 

Persvoorlichting gerechtshof Den Haag

Perscontact

Communicatie en (pers)voorlichting gerechtshof Den Haag

 • drs. M.H. (Maartje) Verweij, senior communicatieadviseur / persvoorlichter. Telefoon: 088 - 362 23 41 / 06 226 072 43
 • R.W. (Ron) van Leeuwen, senior communicatieadviseur / persvoorlichter. Telefoon: 06 481 359 68

Landelijke Persrichtlijn 2013

De richtlijn geeft aan wat journalisten en rechtbanken en gerechtshoven mogen verwachten en hoe de gerechten de pers behoren te voorzien van informatie voorafgaande aan, tijdens en na de rechtszaken.

Aanvraagformulier persfaciliteiten

Schrijvende pers kan alle openbare zittingen bijwonen. Om privacyredenen is het alleen toegestaan om opnameapparatuur mee te nemen wanneer hiervoor toestemming is gegeven. Aanvragen voor het maken van beeld- of geluidopnamen kunnen worden ingediend bij de communicatieadviseur.

 

Laatste nieuws over strafzaak Wilders  Laatste nieuws over strafzaak Wilders

 

 

Informatie voor media rondom regiezittingen zaak Wilders17-10-2017 22:00:00Op 24 en 26 oktober 2017 vinden de regiezittingen in de zaak Wilders plaats bij het gerechtshof Den Haag. <p>Op 24 en 26 oktober 2017 vinden de regiezittingen in de zaak Wilders plaats bij het gerechtshof Den Haag. Op 9 november 2017 geeft het Haagse hof de beslissingen op de gedane verzoeken. De zittingen vinden telkens plaats in het Justitieel Complex Schiphol (Duizendbladweg 100 te Badhoevedorp). De zittingen starten telkens om 10.00 uur.</p>
Gerechtshof Den Haag heeft data regiezitting zaak Wilders vastgesteld11-4-2017 22:00:00De regiezitting in de hoger beroep strafzaak tegen de heer Wilders vindt plaats op dinsdag 24 en donderdag 26 oktober 2017.<p>De regiezitting in de hoger beroep strafzaak tegen de heer Wilders vindt plaats op dinsdag 24 en donderdag 26 oktober 2017. Op donderdag 9 november 2017 geeft het hof de beslissingen op de verzoeken die tijdens de regiezittingen gedaan worden.</p>
Wilders schuldig aan groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie8-12-2016 23:00:00<p>Geert Wilders, partijleider van de Partij voor de Vrijheid (PVV), is door de rechtbank Den Haag voor zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraken op 19 maart 2014 veroordeeld voor groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie.<br></p>