Strafzaak Wilders

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Stand van zaken

Geert Wilders tijdens een zitting van deze zaak bij de rechtbank23 november 2016, Geert Wilders tijdens een zitting van deze zaak bij de rechtbank [foto: Hollandse Hoogte]

Het gerechtshof Den Haag behandelt het hoger beroep in deze zaak. Op 9 november 2017 heeft het Haagse hof de beslissingen bekend gemaakt op de verzoeken die zijn gedaan. De inhoudelijke behandeling van de zaak begint op 17 mei 2018.

Procedure

 1. Uitspraak rechtbank Genomen stap
 2. Hoger beroep Genomen stap
 3. Inhoudelijke behandeling gerechtshof Te nemen stap
 4. Uitspraak gerechtshof Te nemen stap

Beslissingen Haagse hof op verzoeken regiezittingen in zaak Wilders

De beslissingen van het gerechtshof Den Haag op de verzoeken tot nader onderzoek in de strafzaak tegen Wilders zijn op 9 november bekendgemaakt. Het hof verzoekt het OM om een proces-verbaal op te maken waarin gedetailleerd wordt uitgelegd hoe het aangiftetraject is verlopen. Het verzoek om prof dr. T. Zwart en prof. dr. A. Ellian als deskundigen te benoemen is toegewezen.

Wat is een regiezitting?

Ook het hoger beroep kent een regiezitting als voorbereiding op de strafzitting. Tijdens een regiezitting bekijkt het hof wat er nog allemaal nodig is voordat de zaak inhoudelijk behandeld kan worden. Bijvoorbeeld nieuw onderzoek of getuigen. Na de regiezitting bepaalt het gerechtshof de datum voor de inhoudelijke behandeling.

Agenda

De volgende zittingsdagen staan in beginsel gepland in deze zaak:

 • Inhoudelijke behandeling: 17 mei, 18 mei, 23 mei, 25 mei, 28 mei, 30 mei, 31 mei, 6 juni en 13 juni 2018
 • Sluiting onderzoek ter terechtzitting: 22 juni 2018
 • Uitspraak: 6 juli 2018


 

Ontwikkelingen

Datum

Omschrijving

Uitspraken en nieuws

09-11-2017Beslissingen Haagse hof op verzoeken regiezittingen in zaak Wilders
26-10-2017Reactie voorzitter gerechtshof op vraag Geert Wilders tijdens regiezitting over haar rol als voorzitter van een stichting.
09-12-2016Rechtbank veroordeelt Wilders voor groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie. De rechtbank legt geen straf op.
11-11-2016Wrakingskamer wijst wrakingsverzoek verdediging af.
14-10-2016Rechtbank oordeelt dat Openbaar Ministerie ontvankelijk is in de strafvervolging van Geert Wilders.
07-04-2016De rechtbank oordeelt dat de verdediging van Wilders aanvullend op het huidige onderzoek in zijn strafzaak nog 20 mensen die aangifte hebben gedaan, mag horen als getuigen.

Procesdeelnemers

 
 

Behandelende raadsheren

De raadsheren die de zaak behandelen zijn:

 • Mevr. Mr. A.M.P. Gaakeer (voorzitter)
 • Mevr. Mr. T.W.H.E. Schmitz
 • Dhr. Mr. D.M. Thierry

Openbaar Ministerie

Advocaten-generaal

 • Mr. G.Th. Sta
 • Mw. Mr. B. van Roessel

Verdachte en zijn advocaten

Verdachte: Geert Wilders

Advocaten: Prof. mr. dr. G.G.J. Knoops en Mw. Mr. C.J. Knoops-Hamburger

 

 

Zitting bijwonen

Justitieel Complex SchipholJustitieel Complex Schiphol [Foto: HH]

Het gerechtshof Den Haag behandelt het hoger beroep van de strafzaak tegen Geert Wilders. Vanwege veiligheidsredenen vinden de zittingen plaats op het Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp.

Media 

Aan journalisten die de zaak willen volgen, wordt verzocht zich aan te melden via een e-mail naar m.h.verweij@rechtspraak.nl onder vermelding van naam, telefoonnummer, e-mail adres, de zittingsdagen die men aanwezig wil zijn en het medium waarvoor men werkzaam is.

De NOS verzorgt de pool voor televisie en radio. Zendgemachtigden die beeld en geluid willen overnemen kunnen contact opnemen met één van onderstaande persvoorlichters (zie hieronder).

 Bij het Justitieel Complex Schiphol dient men een geldig legitimatiebewijs te kunnen tonen. Men dient een half uur voor aanvang van de zitting aanwezig te zijn.

Routebeschrijving

Bussen van lijn 185 rijden ieder kwartier vanaf Schiphol Plaza halte B15 rechtstreeks naar JCS en vice versa. De bus stopt direct voor de hoofdingang van het JCS. De reistijd van Schiphol Plaza naar JCS bedraagt circa vijf minuten.

Beperkt aantal parkeerplekken

Komt u met de auto? Er is een beperkte parkeermogelijkheid. U kunt tegen betaling (€ 2,50 per uur, uitsluitend PIN betalingen mogelijk) parkeren op het bezoekersgedeelte van het JCS-parkeerterrein. In de nabijheid van het JCS zijn geen verdere parkeervoorzieningen aanwezig.

 

 

Persvoorlichting gerechtshof Den Haag

Perscontact

Communicatie en (pers)voorlichting gerechtshof Den Haag

 • drs. M.H. (Maartje) Verweij, senior communicatieadviseur / persvoorlichter. Telefoon: 088 - 362 23 41 / 06 226 072 43
 • R.W. (Ron) van Leeuwen, senior communicatieadviseur / persvoorlichter. Telefoon: 06 481 359 68

Landelijke Persrichtlijn 2013

De richtlijn geeft aan wat journalisten en rechtbanken en gerechtshoven mogen verwachten en hoe de gerechten de pers behoren te voorzien van informatie voorafgaande aan, tijdens en na de rechtszaken.

Aanvraagformulier persfaciliteiten

Schrijvende pers kan alle openbare zittingen bijwonen. Om privacyredenen is het alleen toegestaan om opnameapparatuur mee te nemen wanneer hiervoor toestemming is gegeven. Aanvragen voor het maken van beeld- of geluidopnamen kunnen worden ingediend bij de communicatieadviseur.

 

Laatste nieuws over strafzaak Wilders  Laatste nieuws over strafzaak Wilders

 

 

Beslissingen Haagse hof op verzoeken regiezittingen in zaak Wilders8-11-2017 23:00:00De beslissingen van het gerechtshof Den Haag op de verzoeken tot nader onderzoek in de strafzaak tegen de heer Wilders zijn vandaag in een openbare zitting bekendgemaakt. <p>De beslissingen van het gerechtshof Den Haag op de verzoeken tot nader onderzoek in de strafzaak tegen de heer Wilders zijn vandaag in een openbare zitting bekendgemaakt. Deze verzoeken zijn door de verdediging gedaan tijdens de regiezittingen op 24 en 26 oktober 2017. Het Openbaar Ministerie (OM) had geen onderzoekswensen. Het Haagse hof heeft ook beslissingen genomen over de verdere planning van de zaak.</p>
Reactie voorzitter gerechtshof op vraag Geert Wilders tijdens regiezitting25-10-2017 22:00:00De voorzitter van de strafkamer van het hof heeft vandaag uitleg gegeven over de vraag van de heer Wilders over haar rol als voorzitter van een stichting.<p>De voorzitter van de strafkamer van het hof heeft vandaag uitleg gegeven over de vraag van de heer Wilders over haar rol als voorzitter van een stichting. Deze stichting heeft een prijs uitgereikt aan een, volgens de heer Wilders, links activistische studente.</p>
Informatie voor media rondom regiezittingen zaak Wilders17-10-2017 22:00:00Op 24 en 26 oktober 2017 vinden de regiezittingen in de zaak Wilders plaats bij het gerechtshof Den Haag. <p>Op 24 en 26 oktober 2017 vinden de regiezittingen in de zaak Wilders plaats bij het gerechtshof Den Haag. Op 9 november 2017 geeft het Haagse hof de beslissingen op de gedane verzoeken. De zittingen vinden telkens plaats in het Justitieel Complex Schiphol (Duizendbladweg 100 te Badhoevedorp). De zittingen starten telkens om 10.00 uur.</p>