Laden...

Rechtspraak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome

In verband met het coronavirus is de werkwijze van de Rechtspraak aangepast om zoveel mogelijk zaken door te kunnen laten gaan. Het dringende advies is een mondkapje te dragen bij uw bezoek aan een gerechtsgebouw.

Nieuws

 

Nederlands OM niet onafhankelijk volgens Europees Hof: gevolgen voor overlevering van verdachten

De Internationale Rechtshulpkamer van de rechtbank Amsterdam gaat voortaan bij overleveringsverzoeken per taak of bevoegdheid beoordelen of deze nog aan het Openbaar Ministerie toekomt. Ook moeten verdachten die op verzoek van een Europese lidstaat in Nederland worden aangehouden, veel eerder dan tot nu toe gebruikelijk voor de rechter verschijnen, zodat deze over de verdere detentie kan oordelen. Dat zijn de belangrijkste gevolgen van een arrest van het Europees Hof van eerder deze week.

Lees hier het hele nieuwsbericht

Rechtspraak in ontwikkeling

 

Door digitalisering worden procedures sneller en toegankelijker. Ook zoekt de Rechtspraak naar manieren om het recht maatschappelijk effectiever te maken.

De Rechtspraak en corona

De werkwijze van de Rechtspraak is aangepast aan de anderhalve-meter-samenleving. Procespartijen mogen beperkt naar binnen. Pers en publiek moeten zich vooraf aanmelden. Het dringende advies is een mondkapje te dragen in de gerechtsgebouwen. Neem een eigen mondkapje mee. In de zittingszaal mag het af als u zit.

De rechtspraak

1,5 mln.  rechtszaken

2.488 rechters en raadsheren

zie: rechtspraak in cijfers

De rechter is onafhankelijk en onpartijdig. Hij beslist in geschillen tussen particulieren, organisaties en bestuursorganen volgens de regels van het recht.

Contact

Inhoudelijke vragen over een rechtszaak of dossier?

Neem rechtstreeks contact op met de betreffende rechtbank of gerechtshof.

Algemene vragen en digitale ondersteuning?

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Vacatures

Rechter of raadsheer worden? Of aan de slag als ICT’er of in een staffunctie?