Laden...

Veelgestelde vragen over Mijn Bewind

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksBewind > Mijn Bewind > Veelgestelde vragen over Mijn Bewind

Mijn Bewind: digitale verslagen, machtigingsverzoeken en communicatie met de rechtbank

De rechtbank Den Haag (kanton Leiden-Gouda), rechtbank Oost-Brabant, rechtbank Overijssel en rechtbank Zeeland-West-Brabant bieden particuliere bewindvoerders de mogelijkheid om via Mijn Bewind verschillende bewindszaken digitaal te regelen.

Veelgestelde vragen over Mijn Bewind

 

 Mijn Bewind algemeen

>Alles uitklappen

 Inloggen en uitloggen

>Alles uitklappen

 Verslagen en machtigingsverzoeken

>Alles uitklappen

 Wijzigingen doorgeven

>Alles uitklappen
 • Wilt u een wijziging doorgeven? Bijvoorbeeld als de betrokkene is verhuisd? U informeert de rechtbank hierover door een bericht te sturen in Mijn Bewind. Ga naar de knop Berichten. U selecteert 'Overig op zaakniveau'. Als onderwerp vult u in welke wijziging u door wilt geven. U stelt het bericht op en geeft duidelijk aan welke gegevens veranderen en vanaf wanneer. Is uw bericht klaar? Dan verstuurt u het.

 • Bent u verhuisd? Heeft u een nieuw mailadres of telefoonnummer? U informeert de rechtbank hierover door een bericht te sturen in Mijn Bewind. Ga naar de knop Berichten. U selecteert 'Overig op zaakniveau'. Als onderwerp vult u in welke wijziging u door wilt geven. U stelt het bericht op en geeft duidelijk aan welke gegevens veranderen en vanaf wanneer. Is uw bericht klaar? Dan verstuurt u het.

 • Deze vraag geeft u via Mijn Bewind door. Dit kan via de knop Berichten. U selecteert 'Overig op zaakniveau'. Als onderwerp vult u in 'Toegang tot Mijn Bewind voor tweede bewindvoerder'. U stelt het bericht op waarin u in ieder geval opneemt: naam, telefoonnummer en het mailadres van de tweede bewindvoerder. Is uw bericht klaar? Dan verstuurt u het.

 Helpdesk en technische vragen

>Alles uitklappen

 Interesse in Mijn Bewind

>Alles uitklappen
 • Het is uw keuze of u beiden toegang wilt tot Mijn Bewind. Bij het doorgeven van uw interesse, kunt u de gegevens van u beiden doorgeven. U kunt ook ieder apart uw interesse doorgeven. Als de rechtbank hierna bevestigt dat u toegang krijgt, krijgt u deze beiden. U gebruikt hiervoor ieder uw eigen DigiD. U ontvangt ook ieder op uw eigen e-mailadres bericht over taken die de rechtbank in Mijn Bewind heeft klaargezet.

 • Heeft u deze brief gekregen, dan krijgt u de mogelijkheid om deel te nemen aan digitale bewindvoering. Blijft u verslagen en machtigingsverzoeken over bewind liever op papier maken en per post indienen bij de rechtbank? Dat kan. U hoeft dit niet door te geven aan de rechtbank.

 • Een aantal particuliere bewindvoerders kunnen vanaf voorjaar 2021 deelnemen aan de start van digitale bewindvoering. De deelnemende bewindvoerders krijgen een digitaal dossier bij de rechtbank. Ze krijgen hiervoor toegang tot een afgeschermde online omgeving, Mijn Bewind. Niet alleen om verslagen en machtigingsverzoeken te maken en in te dienen, maar ook om hierover contact te onderhouden met de rechtbank. Daarnaast kunnen bewindvoerders zien of de rechtbank een verslag of machtigingsverzoek heeft verwerkt. Denk bij verslagen aan bijvoorbeeld een boedelbeschrijving, rekening en verantwoording, en vijfjaarlijkse evaluatie.

  Op termijn wordt digitale bewindvoering mogelijk voor alle particuliere bewindvoerders bij elke rechtbank.

 • Is uw dossier in behandeling bij een andere rechtbank dan Den Haag (kanton Leiden-Gouda), Oost-Brabant, Overijssel of Zeeland-West-Brabant? Nadere informatie volgt wanneer ook bij de andere rechtbanken toegang tot Mijn Bewind mogelijk wordt.

 • In Mijn Bewind kunt u de volgende verslagen en machtigingsverzoeken maken en indienen bij de rechtbank:

  • de boedelbeschrijving
  • de jaarlijkse rekening en verantwoording
  • de vijfjaarlijkse evaluatie
  • de eindrekening en verantwoording
  • machtigingsverzoeken (zoals voor het aankopen van een woning of het doen van een schenking)

  Ook ziet u in Mijn Bewind of de rechtbank uw verslag of machtigingsverzoek in behandeling of verwerkt heeft. Daarnaast kunt u ook de vragen en taken van de rechtbank aan u vinden. Staat er een vraag of taak open, dan krijgt u hierover per e-mail bericht.

  Een paar soorten verzoeken aan de rechtbank kunt u voorlopig alleen op papier doen. Denk hierbij aan het aanvragen van een tweede bewindvoerder, het stoppen van bewind en het aanvragen van mentorschap of curatele.

 • Als u nu uw R&V digitaal heeft ingediend, dan print de rechtbank deze en voegt deze toe in uw papieren dossier. De vragen van de rechtbank krijgt u per post. Bij gebruik van Mijn Bewind verloopt alles online. U krijgt dan toegang tot het digitale dossier van uw betrokkene in een afgeschermde online omgeving. U kunt daarin verslagen en machtigingsverzoeken opstellen en indienen bij de rechtbank. Ook het contact met de rechtbank gebeurt in deze omgeving. Staat er een taak of een vraag van de rechtbank voor u open, dan krijgt u hierover per e-mail bericht.

 • Loopt u ergens tegenaan, dan staan de medewerkers van het Rechtspraak Servicecentrum en uw rechtbank voor u klaar om u verder op weg te helpen. Zodra u deelneemt aan de start van digitale bewindvoering wisselt u uw informatie online uit met de rechtbank. De rechtbank gaat ervan uit dat u gebruik blijft maken van Mijn Bewind en zal er alles aan doen om u hierin te ondersteunen. In overleg kan het dossier weer teruggezet worden naar papier.

 • Als bewindvoerder kunt u voor 2 mensen bewindszaken regelen in Mijn Bewind. Werkt u al in Mijn Bewind voor een betrokkene, dan kunt u contact opnemen met uw rechtbank om toegang tot het tweede dossier te krijgen.

  Maakt u nog geen gebruik van Mijn Bewind, dan kunt uw interesse doorgeven. Wilt u toegang voor 2 betrokkenen, geef uw interesse dan per betrokkene door.

 • Crowdtech is de techniek waarmee de Rechtspraak uw ingevulde gegevens veilig verwerkt.

Juridisch advies

Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? Een advocaat is in deze procedure niet verplicht, maar u kunt altijd een advocaat of andere juridisch adviseur inschakelen.

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon of WhatsApp

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.

Lees meer over contact via WhatsApp