Laden...

Procedures civiele rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCiviel recht > Civiele rechter > Procedures

Dagvaardingsprocedure

In een dagvaardingsprocedure vraagt u het oordeel van de rechter over een conflict. De procedure begint met een dagvaarding. In de dagvaarding legt u uit wat het conflict is en wat u wilt. De tegenpartij (gedaagde) kan reageren.

Met een dagvaarding start u:

  • een uitgebreide (bodem)procedure
  • een spoedprocedure (kort geding)

Verzoekschriftprocedure

In een verzoekschriftprocedure vraagt u aan de rechter om iets te doen. Bijvoorbeeld om een echtscheiding uit te spreken. De andere partij, of een belanghebbende, kan hierop reageren (in verweer gaan).

Met een verzoekschrift start u:

  • een uitgebreide (bodem)procedure
  • een spoedprocedure (voorlopige voorziening)

Spoedprocedure

In een spoedprocedure vraagt u de rechter om een snelle (voorlopige) beslissing. Dat kan alleen als u een spoedeisend belang heeft. Bijvoorbeeld als u een verbod op een publicatie wilt (u start de procedure met een dagvaarding). Of als bepaalde zaken niet kunnen wachten tot de uitspraak van de echtscheiding (u start de procedure met een verzoekschrift). Omdat de rechter in een spoedprocedure nooit een definitief oordeel geeft, kan hij bijvoorbeeld geen overeenkomsten ontbinden of vernietigen.

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:

Instagram Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.