Laden...

Rechtspraak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome

In verband met het coronavirus is de werkwijze van de Rechtspraak aangepast om zoveel mogelijk zaken door te kunnen laten gaan. Het dringende advies is een mondkapje te dragen bij uw bezoek aan een gerechtsgebouw.

Nieuws

 

6 jaar cel en tbs voor doden dochter in ziekenhuis

Een 42-jarige man uit Rotterdam die zijn 8-jarige dochter doodde in het Maasstadziekenhuis in Rotterdam is veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Hij stak het meisje met een schaar en drukte zijn hand op haar mond, in de waan dat hij haar moest beschermen tegen seksueel misbruik door een pedofielennetwerk. De man had volgens de rechtbank geen vooropgezet plan om zijn kind te doden en handelde onder invloed van een geestelijke stoornis, maar had ook een eigen verantwoordelijkheid.

Lees verder

Rechtspraak in ontwikkeling

 

Door digitalisering worden procedures sneller en toegankelijker. Ook zoekt de Rechtspraak naar manieren om het recht maatschappelijk effectiever te maken.

De Rechtspraak en corona

De werkwijze van de Rechtspraak is aangepast aan de anderhalve-meter-samenleving. Procespartijen mogen beperkt naar binnen. Pers en publiek moeten zich vooraf aanmelden. Het dringende advies is een mondkapje te dragen in de gerechtsgebouwen. Neem een eigen mondkapje mee. In de zittingszaal mag het af als u zit.

De rechtspraak

1,5 mln.  rechtszaken

2.488 rechters en raadsheren

zie: rechtspraak in cijfers

De rechter is onafhankelijk en onpartijdig. Hij beslist in geschillen tussen particulieren, organisaties en bestuursorganen volgens de regels van het recht.

Vacatures

Rechter of raadsheer worden? Of aan de slag als ICT’er of in een staffunctie?