Laden...

Geweldsdelicten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Geweldsdelicten

Een geweldsdelict is een strafbaar feit waarbij geweld is gebruikt tegen personen, dieren of dingen. U kunt op verschillende manieren bij een strafzaak over een geweldsmisdrijf betrokken zijn. Bijvoorbeeld als verdachte, als slachtoffer of als getuige.

Enkele voorbeelden van geweldsdelicten

Bij geweldsdelicten kunt u denken aan:

  • (zware) mishandeling, waarbij iemand een ander pijn en/of (ernstige) verwondingen toebrengt
  • openlijke geweldpleging, waarbij meerdere personen in het openbaar geweld plegen tegen personen of goederen (denk aan relschoppers), zie ook: misdrijf tegen de openbare orde
  • brandstichting
  • vernieling van goederen (vandalisme)

Gaat iemand bij een zwaar geweldsdelict dood door het gebruikte geweld? Dan heet dit ook wel een levensdelict. Bij geweld in de huiselijke sfeer (bijvoorbeeld mishandeling van partner of kind), heet dit ook wel huiselijk geweld (rijksoverheid.nl).

 

Over geestelijke mishandeling

Denk bij geestelijke mishandeling aan bijvoorbeeld uitschelden of iemand tegenhouden in zijn ontwikkeling. Geestelijke mishandeling is niet apart strafbaar, maar gebeurt vaak tegelijk met lichamelijke mishandeling of seksueel geweld (zie ook: zedenmisdrijven).

Over dreigen met geweld

Bij dreigen met geweld is er nog niet daadwerkelijk geweld gebruikt. Maar dreigen met geweld (politie.nl) kan wel strafbaar zijn. Dit hangt bijvoorbeeld af van waarmee iemand dreigt en van de omstandigheden

 

Strafzaak over een geweldsmisdrijf

Is de strafeis van de officier van justitie maximaal 1 jaar gevangenisstraf en gaat het om een eenvoudige zaak? Dan komt u voor bij de politierechter. Is de eis hoger en/of de zaak ingewikkeld? Dan behandelen 3 rechters (meervoudige kamer) de zaak.

Betrokken bij een strafzaak:

 

Straf voor geweldsmisdrijven

Besluit de rechter een straf op te leggen? De hoogte van de straf hangt onder meer af van het soort geweldsdelict en of er wel of geen (blijvende) verwondingen zijn.


Verhalen uit de rechtbank ('Op de rol')

 


Thema's

Hoe werkt het strafrecht in de praktijk? Lees meer op de themapagina’s:

 

 

Juridisch advies

Een advocaat inschakelen is niet altijd verplicht. Het mag wel altijd. Een advocaat of andere juridisch adviseur kan u adviseren over uw situatie, documenten voor u maken en het woord doen tijdens een zitting bijvoorbeeld.

Rechters en anderen bij de Rechtspraak zijn onpartijdig en onafhankelijk. Zij kunnen u informeren, maar niet adviseren.


Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:

Instagram Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.