U heeft een dagvaarding ontvangen waarin staat dat u op een bepaalde datum dient te verschijnen ter terechtzitting van Team Handel dan wel de voorzieningenrechter van Team handel van de rechtbank Den Haag. Dit betekent dat een persoon of een bedrijf, als eisende partij, een civiele vordering tegen u heeft ingesteld. De eisende partij eist iets van u. Meestal is dat een geldbedrag. De eisende partij is daarmee een civiele procedure tegen u begonnen. U bent de gedaagde partij.
Hieronder kunt u lezen wat u kunt doen als u een dagvaarding heeft ontvangen.
Advocaat
In de wet staat dat u bij de sectie bodemzaken van Team Handel niet zelf mag procederen maar daarvoor een advocaat moet inschakelen. Daarom staat in de dagvaarding dat u niet in persoon (d.w.z. niet zelf) maar vertegenwoordigd door een advocaat dient te verschijnen.
Let op! Bij de sectie kort geding van Team Handel (de voorzieningenrechter) heeft u geen advocaat nodig om te kunnen procederen. Dit is anders wanneer u tevens een eigen (reconventionele) vordering tegen de eisende partij wenst in te stellen. Dit kan alleen via een advocaat.
Bent u het eens met de vordering?
Als u het eens bent met de vordering, hoeft u niets te doen. De rechtbank zal de vordering dan bij verstek toewijzen, tenzij de vordering de rechtbank onrechtmatig of ongegrond voorkomt.
Als de rechtbank de vordering toewijst, bent u gehouden om aan de veroordeling te voldoen. Dit kan betekenen dat u aan de eisende partij een geldbedrag moet betalen of dat u wordt verplicht iets te doen of te laten. Bij een toewijzing van de vordering wordt u meestal ook in de proceskosten veroordeeld. Dit zijn de kosten van de dagvaarding, het griffierecht en het salaris van de advocaat van de eisende partij. Houd er rekening me dat er nog meer kosten bijkomen als u niet uit u zelf betaalt maar wacht tot de deurwaarder langskomt.
Bent u het eens met de vordering maar beschikt u over onvoldoende financiële middelen om aan de veroordeling te voldoen?
Als u het eens bent met de vordering maar niet over voldoende financiële middelen beschikt om te kunnen betalen, is het verstandig om contact op te nemen met de advocaat van de eisende partij en een betalingsregeling te vragen. De naam van deze advocaat staat in de dagvaarding. Een betalingsregeling is overigens een gunst en geen recht! De eisende partij hoeft dus niet in te stemmen met betaling in termijnen.
Bent u het niet eens met de vordering?
Als u het niet eens bent met de vordering moet u in de procedure verschijnen om verweer te kunnen voeren. Hierboven is onder het kopje ‘advocaat’ al uitgelegd wanneer u bij advocaat dient te verschijnen en wanneer in persoon kan worden geprocedeerd.
Als u een rechtsbijstandverzekering heeft, is het raadzaam om uw verzekeraar om advies te vragen. Ook kunt u zich eerst (kosteloos) wenden tot het Juridisch Loket dat in Den Haag is gevestigd aan de Oranjebuitensingel 6, tel. 0800 80 20. Ook in andere steden kunt u zich voor juridisch wenden tot een
Juridisch Loket (juridischloket.nl), tel. 0800 80 20. Let op: het Juridisch Loket kan niet als advocaat voor u optreden.
In de dagvaarding staat de datum vermeld waarop uw zaak zal dienen bij de rechtbank. Als u een advocaat inschakelt, moet de rechtbank op die datum bericht van uw advocaat hebben ontvangen. Het is daarom van belang dat u zo snel mogelijk met een advocaat contact opneemt.
Zittingsdatum al voorbij?
Als de zittingsdatum die in de dagvaarding staat al voorbij is en u heeft (nog) geen advocaat ingeschakeld, heeft de rechtbank één van de drie onderstaande beslissingen genomen:
- een datum bepaald waarop een verstekvonnis zal worden gewezen (maximale termijn van vier weken), of
- de zaak aangehouden omdat de eisende partij bepaalde stukken moet overleggen, of
- inmiddels de vordering bij verstek (d.w.z. waarbij de gedaagde partij niet is verschenen) toegewezen. Dit houdt in dat de rechtbank een uitspraak heeft gedaan.
In de eerste twee gevallen (a. en b.) kan een advocaat alsnog namens u gaan procederen en verweer voeren. In het laatste geval (c.) kan uw advocaat alleen nog verzet aantekenen tegen het verstekvonnis. Daarvoor gelden strikte termijnen. Ook als de zittingsdatum voorbij is en u het niet eens bent met de vordering, blijft het dus van groot belang dat u zo spoedig mogelijk naar een advocaat gaat.