Laden...

Actueel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Voor professionals in het recht > Verhalen voor professionals

Nieuws, verhalen en achtergrondinformatie over de rechtspraak. Voor uzelf als advocaat, jurist, mediator, of professioneel bewindvoerder, mentor of curator. En ook om te laten zien of door te sturen aan uw cliënten of andere rechtzoekende burgers.

Actueel

Agenda van de Rechtspraak

De Rechtspraak is rechtvaardig, toegankelijk, tijdig en transparant en speelt in op maatschappelijke ontwikkelingen. Vanuit deze visie is in januari 2021 de Agenda van de Rechtspraak opgesteld met doelen voor de komende 3 tot 5 jaar.

Bekende rechtszaken

Op Rechtspraak.nl kunt u de actuele stand van zaken, procedure, agenda en ontwikkelingen bekijken van rechtszaken waar u via de media over hoort.

Versterken van de rechtsstaat

  • "De tijd die een zorgvuldige rechterlijke procedure kost, mag geen reden zijn om de rechter buitenspel te zetten", zegt Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, in zijn nieuwjaarstoespraak van 2022 (youtube.be). Hij waarschuwt in zijn nieuwjaarstoespraak van 2022 voor het marginaliseren van de rol van de rechter.
  • In 2021 riep Henk Naves in zijn nieuwjaarstoespraak op tot het versterken van de rechtsstaat. Bekijk de video (youtube.be).
  • Verkeert de rechtsstaat in een institutionele crisis? Met deze prikkelende stelling daagt hoogleraar bestuurskunde aan de rechtenfaculteit van Tilburg University Stavros Zouridis de rechtspraak in deze eerste Rechtstreeks van 2021 uit tot reflectie. Lees verder in de Rechtstreeks, het blad met wetenschappelijke artikelen over de Rechtspraak.
Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak

Incassodagvaarding verduidelijkt

De incassodagvaarding is de inleiding tot een grote hoeveelheid procedures. Het gaat om enkele honderdduizenden procedures per jaar, die vaak bij verstek worden beoordeeld. Het bestaande model voor dagvaardingen werd niet als toegankelijk en werkbaar ervaren. Om die reden is een nieuw en eenvoudiger model ontwikkeld, waar u sinds voorjaar 2022 gebruik van kunt maken.

Podcast: NOW-zaken

De eerste zaken zijn behandeld over de tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid. Beluister de podcast.

Podcast: vechtscheidingen

Beluister de podcast en lees over een pilot om de problemen voor kinderen te verminderen.

Informatieve video’s over de rechtspraak

Wilt u uw cliënt uitleg geven over een juridisch onderwerp zoals schuldsanering, bewind, een kindgesprek, ouderlijk gezag, een erfenis, mediation of een taakstraf? Of hoe het er in de rechtszaal aan toe gaat? Op YouTube vindt u diverse video’s over deze en andere onderwerpen.

Klare taal

Een aandachtspunt van de Rechtspraak is toegankelijkheid van het recht. Daaronder valt onder meer het begrijpelijk schrijven, van uitspraken tot teksten op de website, klare taal genoemd. En soms ontkomen we niet aan het gebruik van juridische termen. Dan leggen we ze uit. Zo ook in Rechtspraak magazine, in de rubriek Wablief. De eerder verschenen ‘Wabliefjes’ zijn gebundeld in een speciale uitgave.

Lodewijk Ernst Visser, circa 1939 (foto: Joods Historisch Museum)

Rechtspraaklessen uit WO-II

"Door de voorbeelden van 75 jaar geleden beseft de rechter dat hij bij het toepassen van het recht soms méér moet doen dan zich blindstaren op wat de regels lijken voor te schrijven." Raadsheer Yvo Buruma vertelt over de rechtspraak in de oorlog en daarna.