Laden...

Digitalisering rechtspraak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Voor advocaten en juristen > Digitalisering Rechtspraak

Vanaf 1 februari 2022 kunt u als advocaat op vrijwillige basis digitaal communiceren in verplichte zorg-zaken.
Lees meer over de pilot bij rechtbank Gelderland.

 

U kunt vanaf 15 november 2021 bij alle rechtbanken digitaal een beslagrekest indienen.

 

Digitaal procederen en communiceren

De Rechtspraak wil digitaal toegankelijk zijn voor partijen. Een zaak indienen, stukken uitwisselen, het dossier inzien en communiceren over een zaak kan de komende jaren steeds meer digitaal. Curatoren en professionele bewindvoerders communiceren al digitaal met de rechtbank over faillissementen, Wsnp-zaken en beschermingsbewinden. In steeds meer strafzaken ontvangen advocaten digitale dossiers. Voor bestuurs- en civielrechtelijke zaken richt de Rechtspraak zich op eenvoudige digitale toegang voor rechtzoekenden en hun vertegenwoordigers. Digitaal procederen wordt op enig moment verplicht voor juridische professionals.

Digitalisering per rechtsgebied

Vanaf 1 februari 2022 vervangt Veilig Mailen de fax

Het is voor u als juridisch professional mogelijk om te kiezen uit verschillende aanbieders voor Veilig Mailen. Vraag advies aan uw IT-dienstverlener over het gebruik van Veilig Mailen en het voldoen aan de NEN-norm (NTA 7516).

 

 

De Rechtspraak is digitaal toegankelijk 

U kunt digitaal procederen en communiceren met de Rechtspraak via verschillende portalen.

Mijn Rechtspraak

Mijn Rechtspraak is het beveiligde webportaal van de Rechtspraak voor asiel- en bewaringszaken, civielrechtelijke zaken, faillissementen en Wsnp-zaken. In Mijn Rechtspraak kunt u een nieuwe zaak starten, verweer voeren, communiceren met de rechtbank en de uitspraak bekijken. U logt in met een veilige methode.

Aansluitpunt Rechtspraak

Advocaten, deurwaarders, verzekeraars of bestuursorganen die veel of omvangrijke processtukken uitwisselen met de rechtspraak, kunnen gebruikmaken van het Aansluitpunt Rechtspraak. Met deze systeemkoppeling wisselen zij geautomatiseerd gegevens uit in bestuursrechtelijke en civielrechtelijke zaken.

Aansluitpunt Toezicht

Professionele bewindvoerders van beschermingsbewinden communiceren digitaal met de rechtbank via het Aansluitpunt Toezicht.

Mijn Strafdossier

Advocaten ontvangen steeds vaker strafdossiers digitaal via Mijn Strafdossier. Dit webportaal is een gezamenlijk initiatief van het Openbaar Ministerie en de Rechtspraak.

Online zittingen

Rechtszaken die online plaatsvinden, worden op afstand en met digitale mogelijkheden uitgevoerd. U ontvangt een uitnodiging voor een online zitting of overleg per e-mail.

 

Veilig Mailen

Processtukken en berichten die u normaal per post of fax verstuurt, kunt u nu via Veilig Mailen versturen. Dit maakt de tijdelijke algemene regeling zaaksbehandeling mogelijk.

 

 

Nieuws digitalisering rechtspraak  - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Nieuws digitalisering rechtspraak

 

 

Verplichte zorg-dossiers digitaal en up-to-date? Binnenkort bij rechtbank GelderlandVerplichte zorg-dossiers digitaal en up-to-date? Binnenkort bij rechtbank Gelderlandhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Verplichte-zorgdossiers-digitaal-en-up-to-date-Binnenkort-bij-rechtbank-Gelderland.aspxUtrecht15-12-2021 23:00:00Vanaf 1 februari 2022 kunnen advocaten altijd en overal het digitale zaakdossier in verplichte zorg-zaken (Wvggz, Wzd en Wfz) raadplegen via het webportaal Mijn Rechtspraak. <p><strong>Vanaf 1 februari 2022 kunnen advocaten </strong><strong>altijd en overal het digitale zaakdossier</strong><strong> in verplichte zorg-zaken (Wvggz, Wzd en Wfz) raadplegen via het webportaal Mijn Rechtspraak. </strong><strong>Ook kunnen zij dan digitaal communiceren met de rechtbank</strong><strong>. Rechtbank Gelderland gaat deze nieuwe toegang tot de Rechtspraak beproeven met advocaten die daar belangstelling voor hebben.</strong></p>
Vanaf vandaag digitaal procederen in beslagrekesten mogelijkVanaf vandaag digitaal procederen in beslagrekesten mogelijkhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Vanaf-vandaag-digitaal-procederen-in-beslagrekesten-mogelijk.aspxDen Haag14-11-2021 23:00:00Advocaten kunnen vanaf vandaag bij de rechtbanken in Nederland eenvoudig digitaal procederen in de zaakstroom beslagrekesten. <p>Advocaten kunnen vanaf vandaag bij de rechtbanken in Nederland digitaal procederen in de zaakstroom beslagrekesten. Dat biedt de advocatuur een snelle en meer eenvoudige toegang tot de Rechtspraak. Ook hebben advocaten altijd een actueel overzicht van ingediende zaken en de bijbehorende correspondentie in een digitaal zaakdossier. Dat kan men op ieder gewenst moment inzien.</p>
Vanaf 15 november digitaal procederen in beslagrekesten mogelijkVanaf 15 november digitaal procederen in beslagrekesten mogelijkhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Vanaf-15-november-digitaal-procederen-in-beslagrekesten-mogelijk.aspxDen Haag25-10-2021 22:00:00​Advocaten kunnen vanaf 15 november bij alle rechtbanken eenvoudig digitaal procederen in de zaakstroom beslagrekesten. Dat biedt de advocatuur een snelle en meer eenvoudige toegang tot de Rechtspraak.<p>Advocaten kunnen vanaf 15 november bij alle rechtbanken eenvoudig digitaal procederen in de zaakstroom beslagrekesten. Dat biedt de advocatuur een snelle en meer eenvoudige toegang tot de Rechtspraak. Ook hebben advocaten op elk moment een actueel overzicht van ingediende zaken en de bijbehorende correspondentie in een digitaal zaakdossier.<br></p>

Rechtspraak in ontwikkeling 

Digitale toegankelijkheid Rechtspraak

De maatschappij wordt steeds meer digitaal. Ook de Rechtspraak digitaliseert. Zo worden procedures sneller en toegankelijker. Lees meer over de digitale toegankelijkheid van de Rechtspraak.

Basisplan digitalisering civiel recht en bestuursrecht

Bekijk de infographic over het basisplan digitalisering civiel recht en bestuursrecht.

Infographic over het basisplan digitalisering civiel recht en bestuursrecht. 


Verbeteringen

Als gebruiker heeft u waardevolle kennis voor de verbetering van onze digitale systemen. Uw vragen, opmerkingen en tips kunt u doorgeven aan het Rechtspraak Servicecentrum.

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
InstagramInstagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.