Uw kind
Zolang uw kind minderjarig is, is het verplicht om naar de zitting te komen (te verschijnen). Uw kind kan tijdens de zitting de vragen van de rechter beantwoorden. En krijgt dan de gelegenheid om een mondelinge toelichting te geven.
- Komt uw kind niet naar de zitting? Dan kan de rechter bepalen dat uw kind alsnog moet komen (dit heet het bevelen van de verschijning). De rechter stelt dan de behandeling van de zaak uit (de zaak aanhouden). De rechter kan de medebrenging van uw kind gelasten, dat betekent dat de politie uw kind voor de volgende zitting ophaalt.
- Als uw kind inmiddels 18 jaar of ouder is, is het niet meer verplicht aanwezig te zijn, maar ook dan kan de rechter bepalen dat het wel aanwezig moet zijn.
Verstek
Komt uw kind niet naar de zitting en is het niet gelukt om het met een bevel tot medebrenging naar de zitting te krijgen? Of verwacht de rechter dat zo’n bevel niets oplevert? Dan kan de rechter de zaak in uitzonderlijke gevallen zonder aanwezigheid van uw kind (bij verstek) behandelen.
Ouders/voogd
De rechter roept u op om te verschijnen op de zitting. Als u de ouder met het gezag of de voogd bent, bent u verplicht om te verschijnen op de zitting met de inhoudelijke behandeling. Is uw kind inmiddels meerderjarig, dan geldt dit niet meer voor u.
Komt u niet naar de zitting, dan kan de rechter u verplichten om wél te komen (uw verschijning bevelen). Dan houdt de rechter de zaak aan en krijgt u opnieuw de gelegenheid om bij de zitting aanwezig te zijn. Als de rechter het noodzakelijk vindt, kan hij uw medebrenging gelasten. Dat betekent dat de politie u voor de volgende zitting ophaalt. Bent u een ouder zonder gezag, bijvoorbeeld omdat uw kind inmiddels meerderjarig is? Dan bent u niet verplicht te komen, maar dit mag wel.
De rechter vraagt u naar de persoonlijke omstandigheden van uw kind. Hoe het bijvoorbeeld thuis en op school gaat. Ook kan de rechter aan u vragen naar uw mening over bijzondere voorwaarden, die de rechter mogelijk oplegt. Denk hierbij aan een bepaalde behandeling of straffen of maatregelen die het gezin raken.
Jeugdreclassering en de Raad voor de Kinderbescherming
Voorafgaand aan de zitting adviseren de
Raad voor de Kinderbescherming (kinderbescherming.nl) en/of de
jeugdreclassering (jeugdreclassering.nl) en soms ook een psycholoog en/of een psychiater de rechter over de persoonlijkheid en levensomstandigheden van uw kind. De rechter kan de rapporteurs of hun collega's op de zitting als deskundigen horen (ondervragen).
Getuigen
Als er in de strafzaak van uw kind getuigen zijn, dan staan deze in de dagvaarding genoemd. Vaak ondervraagt (hoort) de rechter-commissaris de getuigen voorafgaand aan de zitting zodat zij niet op de zitting hoeven te komen. De zittingsrechter noemt aan het begin van de zitting de namen van getuigen die wel op de zitting aanwezig zijn. In bepaalde gevallen hoort de rechter ook getuigen die uw kind naar de zitting meeneemt. Lees hier meer over op de
pagina info dagvaarding (om.nl)
Deskundigen
De rechter-commissaris kan deskundigen al voor de zitting horen, maar meestal wil de zittingsrechter zelf ook vragen stellen. De deskundigen van de Raad voor de Kinderbescherming en de jeugdreclassering zijn vaak op de zitting aanwezig.
In bepaalde gevallen kan de rechter ook deskundigen horen die uw kind meebrengt. Het rapport van de deskundige(n) wordt meegewogen in de eindbeslissing van de rechter. Lees meer
op de pagina info dagvaarding (om.nl).
Tolk
Spreekt of begrijpt uw kind niet goed Nederlands? Of is uw kind doof of slechthorend? Dan kan de officier van justitie een (doven)tolk voor uw kind inschakelen. Uw kind of de advocaat moet hiervoor een verzoek indienen, bij voorkeur ruim voor de zittingsdatum. Uw kind hoeft niet voor de tolk te betalen.
Bent u als ouder/voogd zelf doof of slechthorend? Of spreekt u niet goed Nederlands? Ook dan kunt u een (doven)tolk aanvragen.
Slachtoffer en benadeelde partij
Als het slachtoffer heeft aangegeven daar prijs op te stellen, informeert het Openbaar Ministerie deze persoon over de zittingsdatum. Het slachtoffer mag de zitting bijwonen.
De rechter kan het slachtoffer (als daar reden voor is) vragen om buiten de zittingszaal plaats te nemen. Dit kan de rechter bijvoorbeeld doen bij de bespreking van de persoonlijke omstandigheden van uw kind.
Spreekrecht
Bij ernstige misdrijven en in een aantal andere gevallen mogen slachtoffers (of de nabestaanden) gebruikmaken van het spreekrecht. Zij kunnen op de zitting bijvoorbeeld toelichten welke gevolgen het strafbaar feit voor hen heeft gehad. Soms heeft het slachtoffer in plaats daarvan een schriftelijke slachtofferverklaring opgemaakt. Deze wordt tijdens de zitting voorgelezen. Soms kunnen ook anderen, zoals ouders van een slachtoffer, het spreekrecht uitoefenen.
Schadevergoeding
Als het slachtoffer schadevergoeding vraagt van uw kind, mag hij dat verzoek tijdens de zitting toelichten. Mogelijk beslist de rechter dat het slachtoffer (voor een deel) recht heeft op de schadevergoeding. Het verzoek om de schadevergoeding te betalen is in principe gericht aan uw kind.
- Was uw kind jonger dan 14 jaar toen het feit werd gepleegd? En had u toen het gezag over het kind? Dan gaat de rechter ervan uit dat het verzoek tot vergoeding van de schade aan u wordt gedaan. U moet dan het bedrag betalen dat de rechter toewijst
- Was uw kind 14 jaar of ouder? Dan moet uw kind het toegewezen bedrag in principe zelf betalen. De rechter kan aan uw kind ook een schadevergoedingsmaatregel opleggen om ervoor te zorgen dat hij het geld betaalt.
Geen publiek
Niet openbaar
De zitting vindt in principe achter gesloten deuren plaats. Dat betekent dat bij de zitting geen publiek mag zijn. Alleen de betrokkenen, zoals ouders, slachtoffers, getuigen en deskundigen mogen in principe aanwezig zijn.
Soms wel openbaar
De kinderrechter kan besluiten om de hele zitting of een gedeelte in het openbaar te houden, bijvoorbeeld als:
- uw kind het strafbare feit pleegde in een periode waarin het voor een deel minderjarig en voor een deel meerderjarig was
- het maatschappelijk belang heel groot is
Leeftijdsbeperking
Is de zitting openbaar? Dan mag iedereen ouder dan 12 jaar de zitting bijwonen. Kinderen tussen de 12 en 16 jaar moeten worden begeleid door een volwassene. De rechter kan in bijzondere gevallen bepalen dat bezoekers onder de 18 jaar niet of alleen onder begeleiding een strafzitting mogen bijwonen.